SGT. Ralph L. Lab op de Vermisten Wand Margraten

De naam van de vermiste SGT. Ralph L. Lab staat op de Amerikaanse vermisten wand op Margraten Cemetery and Memorial, en is geadopteerd door Tino Dam, Voorzitter Stichting Missing In Action (MIA).

Algemene informatie over Lab, Ralph L., ASN: 15069793:

Army Serial Number (ASN):    15069793
 Name:    Ralph L. Lab
 Residence - State:  53   Ohio
 Residence - County:  157  Tuscarawas
 Place of Enlistment:  5340   FT Hayes Columbus Ohio
 Day of Enlistment:  20  20
 Month of Enlistment:  08  augustus
 Year of Enlistment:  41  1941
 Grade - Alpha Designation:  PVT.  Soldaat
 Grade - Code:  8  Soldaat
 Branch - Alpha Designation:   AC  Air Corps
 Branch - Code:  20  Air Corps
 Term of Enlistment:  0  Ongedefinieerde code
 Source of Army Personnel:  0  Civil Life
 Nativity:  53  Ohio
 Birth:  19  3 januari 1919
 Race and Citizenship:  1  Blank, staatsburger
 Education:  4  4 jaar high school
 Civilian Occupation:  484  Metaalbewerker
 Marital Status:  6  Alleenstaand, zonder afhankelijke
 Component of the Army:  1  Regular Army (including Officers, Nurses, Warrant Officers and Enlisted Men)
 Last known Unit:    533rd Bomber Squadron
 381st Bomber Group, Heavy
 Last known Service:  USAAF   United States Army Air Force
 Last known Rank:  SGT.  Sergeant (Radio Operator)
 Status:  MIA  Missing In Action
 Date of Loss:  44  11 january 1944
 Commemorated:  NE  Margraten American Cemetery and Memorial Nederland
 Wand der vermisten (Tablets of the Missing)
 Awards:  PH
 AM
 Purple Heart
 Air Medal
 Last known ASN:    15069793
 Additional:

Henry A. Lab (Vader)
 Mary A. (Rieger) Lab (Moeder)
 Regina Lab (Zus)
 Maurice (Morris) Lab (Broer)
 Bruce G. Lab (Broer)
 Carl P. Lab (Broer)
 Ralph Labs broer, Bruce G. Lab ligt begraven op Henri Chapelle American Cemetery and Memorial.

Vliegtuig Data:
 Serie nummer: 42-37719
 Type: B-17G
 Schuilnaam: Hellcat
 Doel: Oschersleben, Germany
 Missie: Combat
 Missing Air Crew Report (MACR): 1881

Verklaring van John R. Lantz, rechter waist gunner en enige overlevende van B17G 42-37719:

We vlogen net over de Nederlands/Duitse grens toen we werden geraakt door zeer vijandelijk vuur. Motor 3 was geraakt en verloor veel olie en ik kon vanuit mijn positie zien dat het rechter stabilizer was geraakt. De motor haperde en de piloot besloot terug te keren naar Engeland.

Toen kregen motor 2 en 4 problemen en probeerde piloot Nason motor 3 weer te starten. Ondertussen vlogen we in de wolken om zo contact met Duitse gevechtsvliegtuigen te vermijden.
Door onbekende reden vloog motor 3 in brand. Het was nu wel duidelijk dat we zwaar in de problemen zaten en dat het tijd was om het vliegtuig te verlaten. De navigator wist ons te vertellen dat we boven water zaten, maar dat we geen andere keus hadden. De pilot gaf via de intercom het commando om te evacueren. Ik sprong en zat een tijdje in een vrije val. Ik heb het vliegtuig niet zien neerkomen.

Kort daarna raakte ik het ijskoude water. Ik werd uit het water gehaald door een Nederlandse vissersboot later gevolgd door een Nederlandse haven patrouille boot. Geen van de andere bemanningsleden is gevonden.
De patrouille boot was gezien door een Duitse boot en Lantz werd gevangen genomen. Enkele maanden na het incident zijn de lichamen van 5 bemanningsladen van B17G S/N 42-37719 gevonden in de Zuiderzee. Hun namen waren Nason, Anagnos, Fiery en Harrah. De andere 4 bemanningsleden zijn nooit gevonden.

SGT. Ralph L. Lab

Maurice Lab