Tot de dag van vandaag worden er nog steeds WOII soldaten gevonden, opgegraven en geborgen. Bij sommige is zelf identificatie mogelijk door de vondst van persoonlijke bezittingen of het identificatieplaatje in combinatie met forensisch onderzoek.

Een aantal van dit soort vondsten hebben wij voor u op een rijtje gezet, wat duidelijk maakt dat er nog steeds hoop is. Sommige mensen zullen denken dat opsporen na meer dan 70 jaar geen zin meer heeft, maar niets is minder waar. Er worden jaarlijks zelfs nog resten gevonden uit de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918)!

De onderstaande verhalen komen van verschillende bronnen.


Nederland, 7 maart 2003.

Resten Duitse soldaat gevonden.

In Loon op Zand zijn de stoffelijke resten gevonden van waarschijnlijk een Duitse soldaat die daar in de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld. De resten zijn ontdekt na aanwijzingen van een 78-jarige inwoner van Loon op Zand. De man had dat vier jaar geleden al gemeld, maar een zoektocht leverde toen niets op. Waarom hij de vindplaats decennialang verzwegen heeft, is niet bekend.


Nederland, 19 april 2007.

Dode soldaat gevonden.

Tijdens graafwerkzaamheden bij het aanleggen van een fundering, zijn in Berlicum donderdag 19 april stoffelijke resten aangetroffen. Het bleek te gaan om een Duitse militair die hier in de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk een noodbegrafenis heeft gekregen. Er werden onder andere een helm, een bril en een laars gevonden.

De Gravendienst van de Koninklijke Landmacht heeft zich over de stoffelijke resten ontfermd. In het laboratorium te Soesterberg wordt geprobeerd om de identiteit van deze onbekende militair te achterhalen. Daarna zal hij een laatste rustplaats krijgen op de begraafplaats voor Duitse militaire gesneuvelden in Ysselsteyn.


Frankrijk, 12 juli 2007.

Tijdens werken in Saint Laurent sur Mer op woensdag 11 juli 2007, hebben bouwvakkers de resten ontdekt van een Duitse soldaat. Naast het skelet vond men een identiteitsplaatje, geweer met patroontas, een gasmasker en een riembuckle. Het plaatje wees uit dat de soldaat behoorde tot een Infanterie Regiment dat in reserve gehouden werd. De overblijfselen werden overgedragen aan de autoriteiten van het Duitse kerkhof van La Cambe.


Nederland, 22 augustus 2007.

Gesneuvelde Duitse militair gevonden in Middelaar.

In Middelaar zijn lichaamsdelen gevonden van een Duitse militair uit de Tweede Wereldoorlog. De resten kwamen aan de oppervlakte bij het afgraven van klei voor een steenfabriek.

Er lag ook munitie bij die inmiddels onschadelijk is gemaakt. De man is waarschijnlijk gesneuveld tijdens de hevige strijd in de laatste oorlogswinter rond Middelaar. De identiteit van de Duitse soldaat is waarschijnlijk niet meer te achterhalen. Hij wordt herbegraven op het Duits militair kerkhof in Ysselsteyn bij Venray.


Nederland, 7 februari 2008.

Veldgraf van Duitse soldaat gevonden.

Het veldgraf van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog is op dinsdag 7 februari opgegraven in de spoordijk bij de Arnhemse wijk Schuytgraaf. De vermoedelijk nog jonge militair is in het harnas gestorven; hij had zijn helm nog op, zijn uitrusting nog om en zijn schoenen nog aan. Ook had de soldaat zijn identificatieplaatje nog om.

Volgens adjudant Arnand Maringka van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht staat op het plaatje een nummer en het legeronderdeel waartoe hij behoorde. Defensie gaat die gegevens bestuderen en probeert eventueel via Berlijn te achterhalen wie deze gesneuvelde militair is geweest. De jongen was waarschijnlijk nog geen twintig jaar oud. Volgens Maringka blijkt dat uit het skelet.

De soldaat is gevonden bij werkzaamheden aan de spoordijk. Die wordt op de aanwezigheid van munitie uit de oorlog onderzocht, gedeeltelijk afgegraven en weer verstevigd voor de bouw van geluidsschermen langs de nieuwbouwwijk. De metaaldetector sloeg bij het onderzoek aan op de helm van de soldaat. In de Schuytgraaf is zwaar gevochten in de Slag om Arnhem en in de maanden voor de bevrijding.


Nederland, 3 april 2008.

Resten Duitse militair gevonden nabij Arnhem.

In Oosterbeek is dinsdag een vrijwel compleet skelet van een gesneuvelde Duitse militair uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht onderzoekt de resten. De botresten werden opgegraven bij de Westerbouwing, langs de Rijn bij Oosterbeek. Behalve het bijna volledige skelet werden ook het identificatieplaatje van de soldaat, zijn laarzen en een stuk van zijn riem gevonden.

De vondst werd met behulp van een metaaldetector gedaan tijdens een speurtocht naar het lichaam van een Britse soldaat die volgens ooggetuigen tijdens de Slag om Arnhem in dezelfde omgeving sneuvelde. Wanneer de identiteit van de Duitse soldaat is vastgesteld, wordt bekeken of er in Duitsland nog nabestaanden zijn.

In Oosterbeek worden vaak botresten van gesneuvelde militairen gevonden, maar de vondst van een vrijwel compleet stoffelijk overschot is vrij bijzonder. Ook zijn het meestal geallieerde soldaten die worden gevonden. Rond de Westerbouwing is tijdens de Slag om Arnhem fel gevochten. De heuvel met uitzicht over de Betuwe tot aan Nijmegen was van groot strategisch belang voor de strijdende legers.


Nederland, 17 augustus 2010.

Stoffelijke resten militair uit Tweede Wereldoorlog.

Bij werkzaamheden in de Overdiepse Polder bij Sprang-Capelle zijn door een civieltechnisch bedrijf dat in opdracht van het waterschap Brabantse Delta werkt - de stoffelijke resten van een geallieerde militair gevonden.

Identiteit De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft de militair meegenomen naar het laboratorium op kamp Soesterberg. Hier wordt geprobeerd om zijn identiteit te achterhalen. Wanneer dit lukt, zal de BIDKL proberen eventuele nabestaanden op te sporen en proberen hem op gepaste wijze een laatste rustplaats te bezorgen.

Bodemonderzoek De stoffelijke resten van de militair zijn gevonden tijdens bodemonderzoek door een civieltechnisch bedrijf. Dit civieltechnisch bedrijf doet in opdracht van waterschap Brabantse Delta explosievenonderzoek. Dit ter voorbereiding op de werkzaamheden voor het project Overdiepse Polder in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.

Kapelsche Veer De soldaat is waarschijnlijk in december 1944 of januari 1945 gesneuveld tijdens de strijd om het Duitse bruggenhoofd Kapelsche Veer. Het bruggenhoofd maakte deel uit van een steunoperatie rond het Duitse Ardennenoffensief. Tijdens de vijf weken durende strijd vielen zo'n twaalfhonderd doden en gewonden.


Nederland, 12 september 2011.

Groesbeek: vondst resten Airbornes.

GROESBEEK - In een weiland langs de Wylerbaan in Groesbeek zijn maandag de stoffelijke resten van twee Amerikaanse parachutisten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. In het gebied is in september 1944 fel gevochten.
Medewerkers van de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) hebben de resten geborgen. Ze moeten nog worden geïdentificeerd.
Groesbeek was lange tijd frontgebied. Op 17 september 1944 landden er duizenden Amerikanen die onder meer de Nijmeegse Waalbrug moesten veroveren. De Duitsers deden diverse pogingen de landingsterreinen te heroveren.


Nederland, 11 januari 2012.

Resten Duitse soldaat WOII geborgen.

De Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft deze week de stoffelijke resten van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. De resten lagen in een veldgraf in een bosgebied bij het Noord-Limburgse dorp Plasmolen. Het gaat gezien zijn uitrusting vermoedelijk om een gewondenverzorger, meldt het ministerie van Defensie woensdag.
Het ongeveer 20-jarige slachtoffer lag begraven in een schuttersput. Bij de stoffelijke resten werd een herkenningsplaatje gevonden, waaruit kon worden opgemaakt dat de man behoorde tot een Duitse eenheid die in september 1944 in het gebied vocht.
De resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst (BID) van de Landmacht in Soesterberg, waar zijn identiteit wordt vastgesteld. De soldaat wordt naar verwachting volgend jaar begraven op de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn.


Nederland, 17 september 2012.

Stoffelijke resten Britse militair gevonden bij Ede.

Op de Ginkelse Heide bij Ede zijn vandaag de stoffelijke resten van een Britse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. De resten werden dit weekeinde gevonden met een metaaldetector, laat het ministerie van Defensie weten. Die zou zijn aangeslagen op twee handgranaten die op de resten lagen.
De explosieven zijn ter plaatse tot ontploffing gebracht, nadat de resten waren verwijderd. Defensie gaat ervan uit dat de soldaat behoorde tot een groep soldaten die op 18 september 1944 werden gedropt boven de heide. De Britse autoriteiten zijn inmiddels van de vondst op de hoogte gebracht.
De stoffelijke resten worden overgebracht naar een laboratorium van de Bergings- en Identificatie Dienst (BID-KL) in Soesterberg. Daar wordt geprobeerd de identiteit van de soldaat te achterhalen.
Volgens Defensie gaat het om een bijzondere vondst omdat over minder dan een week de jaarlijkse herdenkingen van de Slag om Arnhem plaatsvinden. Op de vondstlocatie nemen dan honderden parachutisten deel aan een herdenkingssprong.


Nederland, 21 april 2015.

Gesneuvelde Duitse militair gevonden in weiland Groesbeek.

GROESBEEK - Speurders met metaaldetectoren hebben dinsdagochtend in een weiland langs de Boersteeg in Groesbeek, dicht bij de grens met Duitsland, menselijke resten gevonden. Het gaat vermoedelijk om een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog.
De vinders alarmeerden de politie van Groesbeek, die op haar beurt de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) uit Soesterberg waarschuwde. Die dienst is verantwoordelijk voor identificatie van gesneuvelde militairen. Ook de forensische dienst van de politie is ingeschakeld.

Helm
De leden van de Gravendienst hebben rond de vindplaats een gat gegraven waaruit menselijke resten tevoorschijn komen zoals botten. Er kwam ook een helm naar boven. Volgens de deskundige gaat het vermoedelijk om een Duitse militair uit de Tweede Wereldoorlog die daar een veldgraf heeft gekregen.


Nederland, 31 mei 2019.

Stoffelijke resten van Duitse soldaat uit Tweede Wereldoorlog geborgen in Bemmel.

BEMMEL - Bij het zoeken naar oude munitie in de buurt van Bemmel is vorige week vrijdag het stoffelijk overschot gevonden van een vermiste Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Waar precies in Bemmel kan de Explosive Clearance Group (ECG), die de ontdekking deed, vrijdag niet zeggen.
Dat gebeurde op een locatie waar werd gegraven in de berm langs de weg. Die werkzaamheden werden na de vondst meteen stilgelegd. De Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht uit Soetserberg heeft vervolgens het stoffelijk overschot geborgen en overgebracht naar Soesterberg. Daar zal onderzocht worden wie de soldaat was.
Naast de menselijke resten werd ook een helm gevonden die de nodige oorlogsschade had opgelopen.
Na mogelijke identificatie wordt de vermiste soldaat bijgezet op het Duitse oorlogskerkhof in IJsselsteyn, meldt de ECG.
De Oost-Betuwe, de huidige gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, waren na de mislukte Slag om Arnhem een winter lang frontgebied. Duitse soldaten en de Geallieerden lagen er tegenover elkaar terwijl het grootste deel van de inwoners van het gebied was geëvacueerd.