Een mooie zonnige dag in mei 2009. Ik besluit om er eens op uit te trekken met de kinderen. Ditmaal richting Nijmegen, WOII begraafplaats Jonkerbos.
Robin Riley, webmaster van 156squadron.com heeft nog geen foto’s van deze begraafplaats op zijn website staat. Ik heb hem eerder dit jaar beloofd dat, mocht ik de kans zien, ik wat foto’s voor hem zal maken van Jonkerbos en Ede. Vandaag doet die kans zich voor. Ik heb waardering voor zijn pagina gezien de hoeveelheid werk hij er in gespot moet hebben.

Er is niemand op de begraafplaats. We zijn alleen. De entree is imposant met een aantal poorten waar je onderdoor kunt lopen om het ereveld te bereiken. Net als op andere begraafplaatsen waar ik geweest ben, loop je direct na binnenkomst tegen een gedenkteken aan. ‘Their Name Liveth For Evermore’ staat er op de steen.

Eerst even terug naar de hoofdingang om in het register te kijken. We zijn voor Robin op zoek naar drie vliegeniers: J. C. Jackes, C. Calvert en M. R. Wallis. 12D is de rij die we moeten zien te vinden, dus dat gaan we eerst doen.
De vliegers liggen ze bij elkaar, en hebben we hen vrij snel gevonden. Ik klik wat foto’s voor Robin’s website.

Ik ben onderweg naar deze graven we een paar grafstenen tegengekomen die mijn aandacht trokken. Eentje had de tekst ‘Buried Near This Spot’ en een andere had de tekst ‘An Airman Of The 1939 - 1945 War’.

Buried near this spot… nog nooit eerder heb ik die tekst gezien. Later lees ik op internet het volgende: De CWGC plaatst ook zogenaamde “special memorials”. Het is namelijk niet altijd mogelijk om een steen te plaatsen op het graf van de omgekomen militair. Dit kan zijn om verschillende redenen. Het graf is niet meer te vinden. Het graf is niet meer te bereiken. Het graf is vernietigd door bijvoorbeeld oorlogshandelingen. De locatie van het graf op de begraafplaats is niet meer te achterhalen. Deze special memorials zijn de standaard stenen met een tekst in de bovenrand: Known To Be Buried In This Cemetery (s-Gravenzande), Believed to Be (Mook), Buried In “plaatsnaam”, Buried Near This Spot (Jonkerbos - Nijmegen) en To The Memory Of (Oosterbeek). Van beide zerken maak ik een foto.

Het is een mooie begraafplaats. Het is er zeer schoon en goed onderhouden. Sommige grafstenen zijn afgebroken en er staat momenteel een tijdelijk bordje van de Commonwealth War Graves Commission dat de stenen zijn weggehaald wegens reparatie. Ik hoop, dat de stenen gewoon kapot zijn gegaan wegens ouderdom en dat het geen vandalisme is of iets dergelijks. In een hoekje van de begraafplaats staat nog een monument dat aangeeft dat deze begraafplaats voor altijd Engeland is. Het is een ode aan de gesneuvelde Britse en andere geallieerde soldaten die hier liggen begraven. Deze begraafplaats is geschonken door het Nederlandse volk.

Wederom een geslaagd bezoek aan een zeer mooi aangelegde begraafplaats. Nadat de kids wat te eten en drinken hebben genuttigd, besluiten we naar huis te gaan. Terug naar Velp.


Klik hier voor algemene informatie over WOII begraafplaats Jonkerbos.
© 2009 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.