Vanaf begraafplaats Heiderust besluiten we om naar de Tweede Wereldoorlog begraafplaats in Oosterbeek te rijden. Deze route gaat over de Schelmseweg in Arnhem waarbij we begraafplaats Moscowa passeren. Nu we toch in de buurt zijn.....

Moscowa is een van dé begraafplaatsen van Arnhem. Het is een goed onderhouden, schone maar vooral grote begraafplaats. Gelukkig voor ons liggen de oorlogsgraven vrij dicht bij de ingang. Deze graven zijn tevens goed onderhouden en netjes. Mocht u toch in de buurt zijn dan is Moscowa wel een bezoekje waard.

Ik wist niet eens dat er oorlogsgraven lagen, maar eigenlijk is dat wel logisch. We zijn immers in Arnhem.

De Polen, Nederlanders en Britten liggen er vredig bij. De oorlogsgraven zijn bedekt met bloemen. Ik vermoed, aan de versheid te zien, dat de bloemen niet van de herdenking van september jongstleden zijn.

Later lees ik op internet dat er een bijna complete bemanning van de Lancaster R5551 ZN-V ligt, welke in juni 1943 nabij Rozendaal is neergehaald door een Duitse jager.
Wederom zet ik de zoveelste grafzerk op de 8Gb gevoelige plaat en de een na de andere Mb vult de SD-kaart. De hoeveelheden graven lijken maar niet op te houden. Bijna iedere begraafplaats die ik bezoek, bevat wel stoffelijke overschotten van oorlogsslachtoffers. Nu ik er op ga letten valt dat pas op. Zelfs in mijn dorp ligt een Nederlands Oorlogsgraf, terwijl dat dorpje niet groter is dan circa 18.000 inwoners.

Op naar Oosterbeek....

 

Klik hier voor algemene informatie over begraafplaats Moscowa in Arnhem
© - 2008 - Tino Dam Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.