Zondag 16 november 2008 is een gewone zondag. Het is de tweede keer dat ik voet zet op deze begraafplaats in Oosterbeek. Het ereveld ligt zo dicht bij mijn huis, maar ik kom hier zelden. Ik besef mij dat hier de jongens liggen die het mogelijk hebben gemaakt dat wij allen vandaag de dag in vrijheid leven. Britten, Nederlanders en Polen liggen hier samen.

Bij de gedenksteen bij de ingang liggen een aantal kransen. Deze zullen wel van september dit jaar zijn denk ik. Ieder jaar worden de gesneuvelden hier herdacht. Die dag herdacht ik op de Ginkelse Heide, samen met Peter Mulder. Peter vliegt hier ieder jaar met zijn paramoteur, maar had dit jaar weinig geluk.

Vanaf de Ginkelse Heide gaan de veteranen richting Oosterbeek, samen met de ellenlange stoet legervoertuigen. De voertuigen zijn dan te bezichtigen tegenover het Airborne Museum in Oosterbeek (Hartenstein).

Dat hier meer dan 1,700 mensen liggen, had ik niet verwacht. Op het eerste gezicht lijken het er veel minder. De uitstraling van het ereveld is netjes en geeft een gevoel van rust. Het is er goed onderhouden en schoon. De rijtjes Polen vlak bij de ingang is een beetje een domper. Het lijkt wel of ze hen expres hier hebben begraven, weg van de rest.

Sommige teksten die onder aan de zerken zijn geschreven, grijpen wel aan. Ik vind er een waar op staat: I Miss Your Smile Your Loving Ways, With You I Spend My Happiest Days. Heel menselijk, en dat maakt kwetsbaar.
Ik ben benieuw wie de tekst heeft bedacht....

De begraafplaats is zeker de moeite waard om te bezoeken, net als de musea hier in de buurt. Museum Hartenstein draagt een geschiedenis met zich mee als voormalig Brits hoofdkwartier.


Klik hier voor algemene informatie over WOII begraafplaats Oosterbeek
© 2008 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.