Begraafplaats Heiderust in Rheden (Gelderland) is een heel gewone, algemene begraafplaats van de omliggende dorpen. Direct bij de ingang liggen de Tweede Wereldoorlog graven van zes bemanningsleden van vliegtuigen, die in deze omgeving zijn neergestort.
Daarnaast liggen er nog enkele Nederlandse soldaten en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Hun graven zijn te vinden bij het monument, recht tegenover de ingang van Heiderust. Er zijn in Nederland veel van dit soort begraafplaatsen. Algemeen, maar toch oorlog gerelateerd. Ze zijn te herkennen aan de groene bordjes bij de ingang.

Een aantal van mijn familieleden liggen hier ook begraven. Zo liggen er een oma, een oom en onze oude buurvrouw. Veel van de zerken die ik lees, bevatten namen van mensen die ik ken of familie daarvan. Het dorp waar ik in woon is klein, waardoor je gauw mensen kent van naam en gezicht. Nadat ik enkele foto’s van de oorlogsgraven heb gemaakt gaan ik en mijn familie een kort bezoekje brengen aan oma.

De begraafplaats ligt er triest bij. Het ligt vol met bladeren en het is koud. Voor onze kinderen is echter een feest en zijn zij zich gelukkig nog niet bewust van de exacte locatie die wij vandaag bezoeken.

Na het graf van oma een beetje te hebben ontdaan van bladeren, lopen we verder de begraafplaats op. We passeren het gedeelte waar kinderen liggen begraven. Een triest gezicht.... een teddybeer hier, een metalen autootje daar....

Ik loop op een gegeven moment langs een graf met de tekst; Hier rust onze lieve zoon en broer; Bart Leendert van Nimwegen, Geb. 13 juni 1920 te ‘s Gravenhagen. Vermoord door den vijand op 14 jan. 1945 te Velp. Ik besluit een foto te maken van deze niet alledaagse tekst. Het herinnerd aan de oorlogsjaren op een manier die je eigenlijk niet wilt. Het zal voor lange tijd te vinden zijn en hopelijk gelezen worden door veel mensen. De jongen was amper 25.

Enkele zerken verder valt een zerk op door de hoeveelheid bloemen die er voor liggen. De mevrouw die er ligt had jarig geweest op 14 november dus dat verklaart het een en ander. Op de zerk staat een merkwaardig “logo” met de tekst; waarheid maakt vrij. Rustplaats van Florentine Sophie Rost van Tonningen - Heubel, weduwe van Mr. Meinoud Marinus Rost van Tonningen. Het logo op de zerk blijkt een levensboom te zijn.

Ik ken haar wel. Zij woonde bij mij in het dorp, in een kast van een huis. Er zal genoeg te vinden zijn over deze mevrouw op het internet, dus ik ga er verder niet op in.

Waarheid maakt vrij. Op de groene bordjes op de voorgevel van deze begraafplaats prijkt de tekst; “Oorlogsgraven van de Gemenebest” en “Nederlandse Oorlogsgraven”……

 

Klik hier voor algemene informatie over begraafplaats Heiderust, Rheden.
© 2008 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.