In april 2007 heb ik samen met de leden van Stichting Missing In Action (M.I.A.) een bezoek gebracht aan de Duitse Tweede Wereldoorlog begraafplaats Recogne-Bastogne. Ik had al eerder Duitse begraafplaatsen bezocht, maar zo verzorgd als deze had ik nog niet eerder gezien. Er is immers meestal een schril contrast met de Amerikaanse begraafplaatsen qua onderhoud. Bij deze begraafplaats is dat zeker niet het geval.

De begraafplaats is omringd door een muur welke de begraafplaats scheidt van de weg. Langs de weg, bij de ingang van de begraafplaats, is een grote bronzen gedenkplaat. Vanuit de kapel is er door de nissen een goed overzicht over het veld met de gesneuvelde soldaten.

Toch vreemd; als je sommige kruizen bekijkt en leest dat er meerdere soldaten op die plek liggen. Op veel van de kruizen staan geen namen, alleen maar een vermelding dat er iemand ligt. Dat niemand weet wie je bent, geeft een raar gevoel. Nabestaanden zullen nooit weten wat er met jou is gebeurd, of waar je ligt begraven. Ook deze mensen zijn gesneuveld door het opvolgen van een bevel, of voor iets waar ze in geloofde.

Na een bezoek van ongeveer een uur, besluiten we om te vertrekken. Het bezoek was zeker de moeite waard. Mocht u ooit in de buurt zijn, dan raad ik u aan om ook een bezoek te doen aan Recogne-Bastogne.

Klik hier voor algemene informatie over begraafplaats Recogne-Bastogne
© 2007 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.