U.S. WOII begraafplaats Henri-Chapelle Cemetery and Memorial
De begraafplaats die 23 hectare beslaat, ligt op de top van een heuvelrug met een prachtig panorama. Het gebied werd op 11 september 1944 bevrijd door troepen van de 1e Amerikaanse Infanteriedivisie (The Big Red One). Een voorlopige begraafplaats werd op 28 september 1944 in gebruik genomen, twee tot 300 meter noordelijker van de huidige ligging die beschouwd werd als een meer aantrekkelijke locatie. Op deze grond rusten thans 7.992 doden, grotendeels militairen die hun leven gaven in een poging het Duitse tegenoffensief in de Ardennen te stuiten, meer bekend als de “Battle of the Bulge”.
De feitelijke begraafplaats is verdeeld in 8 vakken, geletterd ‘A’ tot ‘H’. Zij worden gescheiden door de brede laan en de langgerekte grasperken. Davidsterren markeren de graven van degenen die tot de joodse religie behoren, alle anderen zijn voorzien van een christelijk kruis. De 7,984 grafstenen (er zijn 6 onbekenden in één graf) zijn aangelegd in brede flauwe bochten op het zacht glooiend grasperk. De doden zijn afkomstig uit 49 Staten, het District van Columbia, Panama en Engeland. In 33 gevallen liggen 2 broers naast elkaar begraven, in één geval zelfs 3, daarnaast geven de grafstenen in 94 gevallen diegenen aan die alleen bij God bekend zijn.
Helemaal vooraan bevind zich het beeld van de aartsengel die de lauwerkrans, zinnebeeldend de heldhaftige dood, met een speciale opdracht aan de Almachtige aanbiedt.


De American Battle Monuments Commission (ABMC)
Commissie voor de controle op Amerikaanse Militaire Begraafplaatsen wettelijk opgericht in 1923, is een onafhankelijke instelling van het uitvoerende comité van de Amerikaanse regering. Deze commissie is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het herdenken van de militaire prestaties geleverd door de Amerikaanse strijdkrachten vanaf hun officiële intrede in de eerste wereldoorlog (6 april 1917). Het aanleggen van militaire begraafplaatsen en gedenktekens; het ontwerp, constructie en onderhoud in alle overzeese landen; het toezicht bij het ontwerp en de uitvoering van constructies door private of openbare burgerlijke instanties en/of organisaties, en het aanmoedigen van de sponsors om de onderhoudskosten te dragen; behoren ook tot de bevoegdheden van deze commissie.


Algemeen
Westelijk van de hoofdweg N-18, die deze gewijde grond doorsnijdt, bevindt zich het overzichtelijke gebied met een vlaggenmast. Op het einde heeft men een weids uitzicht op het brede stroomgebied van de Berwinne en het daarachter gelegen heuvelgebied. Het monumentale bouwwerk met de benaming ‘Memorial’; is opgetrokken uit Massangis kalksteen, afkomstig uit de Côte d’Or, Frankrijk en bestaat uit de kapel en het gecombineerde bezoekers en museumgebouw, met elkaar verbonden door een zuilengalerij van 12 rechthoekige doorgangen. De zuilengalerij, kapel en museum zijn geplaveid met grijs St. Gothard graniet uit Zwitserland. Oostelijk van de zuilenrij bevindt zich een uitgestrekt terras met een talud dat leidt naar de graven.


De Zuilenrij
Op de 48 frontzijden van de 24 zuilen en de 4 zijden van de verbindende zuilen op het einde van de zuilenrij, staat gebeiteld het wapen van elk van de 48 staten, de 3 territoriale gebieden en het District van Columbia. De voorzijde van het grootzegel van de Verenigde Staten is in brons aangebracht op de vloer.
De namen en verdere gegevens van 450 vermisten waarvan het stoffelijke overschot niet is gevonden, dan wel niet is geïdentificeerd, zijn gebeiteld in de 48 frontzijden van de pilaren. De verbindende eindzuilen dragen de volgende inscriptie in Engels, Frans en Nederlands:

"HIER STAAN OPGETEKEND DE NAMEN VAN AMERIKANEN DIE HUN LEVEN GAVEN IN DIENST VAN HUN VADERLAND EN RUSTEN IN EEN ONBEKEND GRAF".

Een sterretje geeft aan degene die naderhand geïdentificeerd zijn. Deze doden waren afkomstig uit 42 staten, het District van Columbia en Engeland.


De Kapel
De kapel is toegankelijk door bronzen deuren met gepolijste panelen. Bij de ingang aan de oostzijde is het volgende opschrift aangebracht:

1941 - 1945
IN DANKBARE HERINNERING AAN DE KRIJGSVERRICHTINGEN VAN HEER ZONEN EN IN DIEP RESPECT VOOR HUN OPOFFERINGEN WERD DIT MONUMENT OPGERICHT DOOR DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA.


Het interieur is rechthoekig van vorm, naar een strak ontwerp. Het altaar is vervaardigd van Belgisch blauw marmer en Frans groen d’Issorie marmer. De muur achter het altaar is gemaakt van Belgisch witgeaderd blauw marmer. De zuidelijke muur is van Frans groen d’Issorie marmer. Aan de westelijke muur hangen de vlaggen van de Luchtmacht, Cavalerie, Geestelijke Verzorging, Genie, Veldartillerie, Infanterie en een Marine Infanteriebataljon.
De notenhouten kerkbanken zijn gemaakt in Nederland. Het kruis en de banken zijn met opzet niet centraal geplaatst (evenals de verlichting), waardoor het geheel meer in evenwicht is.


De Museumruimte
De museumruimte is verbonden met de bezoekerskamer aan de zuidzijde van de zuilenrij. De deuren, net als die van de kapel, zijn vervaardigd uit donkerbrons met ingezette gepolijste panelen.
Op de westelijke binnenmuur, opgetrokken uit Engelse Portland Whitbed stenen, is een landkaart aangebracht, die een overzicht geeft van de militaire operaties in noordwestelijk Europa vanaf de landing in Normandië tot het einde van de oorlog. De landkaart is vervaardigd van Zweeds zwart graniet, de geografische en militaire data zijn aangegeven door middel van ingelegd mozaïek, gegraveerde en gekleurde tekens, duurzaam aluminium, brons, enz.
De gegraveerde tekst in het Engels, Frans en Nederlands vullen de bijzonderheden van de kaart aan. Onder de kaart zijn op een plateau van Carrara marmer twee belangrijke overzichten aangebracht: “de oorlog tegen Duitsland” en “de oorlog tegen Japan”. Op de zuidelijke muur treft men een kleiner overzicht aan.
Met de titel “Aken en de opmars naar de Roer” wordt getracht een inzicht te geven over de militaire operaties in de wijde omgeving van de begraafplaats. Een gegraveerde tekst geeft nader uitleg.


De Aanplant
De gedenkplaats is omgeven met een lijstwerk van Buxushagen welke doorlopen tot de paden die leiden naar de begraafplaats. Op het einde van de perken die uitkomen bij de gedenkplaats staan groepen treurwilgen; flankerend het bouwwerk noordelijk en zuidelijk van het grasveld treft men groepen Servische en Noorse sparren aan, afgewisseld door meidoorns.
Langs de geplaveide toegangsweg tot de gedenkplaats zijn grote bedden met roze en rode Polyantha rozen aangelegd; grenzend aan de zuilenrij groepen witte rozen.
Op de begraafplaats zelf werden berken, haagbeuken en taxus geplant en men groepeerde de wild groeiende buxus tegen de omgevende muur met daartussen klimrozen in allerlei kleuren. Aan de andere zijde van de muur treft men perken met Rododendrons, Ponticum en struiken (Kastanje) aan evenals een aantal Noorse sparren.


De Architecten
De architecten verantwoordelijk voor de aanleg van de begraafplaats en de monumentale gebouwen waren Holabird, Root en Burge uit Chicago, Illinois. De tuinarchitect was Frans Lipp, eveneens uit Chicago. Het beeld van de aartsengel werd ontworpen door Donal Hord uit San Diego, Califonia. De ontwerper van de landkaarten was Sante Graziani uit Worchester, Massachusetts.
De voltooiing van het geheel vond zijn beslag in 1960. De plechtige inwijding van de vernieuwde gedenkplaats was op 9 juli 1960.


Adres
Henri Chapelle American Cemetery and Memorial
157 Rue du Mémorial Américain
B 4852 Hombourg, België.

Telefoonnummer: +32 (0)87 68 71 73
GPS: N50°41.803 E5°53.932
ABMC website: www.ABMC.gov

Lees het Henri-Chapelle bezoek rapport door Stichting Missing In Action (M.I.A.).