Onbegrijpelijk…

Hoeveel oorlogsdoden heb ik al gezien de afgelopen paar dagen; Omaha 9,387, La Cambe 21,222, Huisnes-sur-Mére 11,956… En nu deze; St. James American Cemetery and Memorial in Frankrijk: 4,410 lees ik op het bordje bij de ingang. Wanneer ik de vermisten niet eens meetel, gaat het al om ongelofelijke aantallen. Ik heb niet eens alle begraafplaatsen in Frankrijk bezocht, want er zijn er nog veel meer.

Een ander vreemd verschijnsel is de drukte. Die is er dus niet, want we zijn alleen op de begraafplaats.
Tijdens ons bezoek aan begraafplaats Omaha, was er geen doorkomen aan. Verschrikkelijk veel mensen waren daar aanwezig, waarbij ik mezelf vaak afvroeg of het bij deze mensen ging om betrokkenheid of sensatie. Wat de in 1998 uitgebrachte Steven Spielberg film Saving Private Ryan al niet doet met een mens. Gelukkig heeft Steven wel weer het besef van de gruwelijkheden gewekt.

Op de “Tablets Of The Missing” (de wand der vermisten) staan nog eens 498 namen van vermiste soldaten. De muur, voorzien van nietszeggende namen, strekt zich een behoorlijk eind van ons vandaan. Het zijn er veel… Te veel…

Het is een mooie begraafplaats. Schoon, netjes, voorzien van goed onderhouden bloembedden, schitterend felgroen gras, diverse prachtige beelden en ontelbare witte zerken. Een fraaie kapel kan worden beklommen, om een goed overzicht over de begraafplaats te verkrijgen. We manoeuvreren de kinderwagen over asfalt paden richting achterzijde van de begraafplaats. Hoe triest de hoeveelheid zerken ook zijn, het blijft een imposant gezicht. Het is er zo schoon en netjes, dat de betrokkenheid van de Amerikaanse regering er vanaf straalt.

Achterop de begraafplaats stuit ik op een zerk, waarvan de letters goudkleurig zijn ingewassen. Ernest W. Prussman, Medal Of Honor prijkt er als tekst op de zerk. Achtergrondinformatie heb ik niet over deze man.

Ik weet wel dat een Medal Of Honor werd uitgereikt aan mensen die iets extra’s hebben gedaan tijdens hun Service voor The U.S. Army. Die kreeg je dus niet zomaar. Ik ben daarom ook van plan om thuis uit te zoeken wat de reden is van deze onderscheiding.

Ontelbare zerken verder, ben ik geen Medal Of Honor zerk meer tegengekomen. Wellicht liggen er meerdere dragers van de onderscheiding op deze plek. Ik vraag me alleen af; wat kun je nog meer doen om een Medal of Honor te krijgen, dan te sterven voor je vaderland…

Klik hier voor algemene informatie over begraafplaats St. James, Frankrijk

© 2009 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.