We zijn op Henri-Chapelle WOII American Cemetery and Memorial om het graf van PVT Bruce G. Lab te zoeken. Bruce is de broer van SGT Ralph L. Lab, één van de door Stichting Missing In Action (M.I.A.) geadopteerde soldaten van de vermisten wand op Margraten American Cemetery and Memorial. Volgens mijn gegevens zou PVT Lab moeten liggen op Plot F, Rij 3, Graf 7. PVT Lab is snel gevonden.

Jammer genoeg is de begraafplaats in de ban van een restauratieproject. De ingang staat volledig in de steigers en op de begraafplaats staan her en der hoogwerkers en andere machines. Ondanks dat ziet de begraafplaats er prachtig uit. Het uitzicht aan de achterzijde van de begraafplaats is schitterend en aan de overzijde van de begraafplaats is het uitzicht nog adembenemender. Alles lijkt weer perfect te zijn onderhouden. De graskantjes, de zerken, de paden… Niets lijkt anders dan ik ben gewend van een U.S. Memorial.

Ik ben hier al eerder geweest met de leden van Stichting Missing in Action (M.I.A.). Dat zal ergens in 2004 zijn geweest maar daar ben ik niet zeker meer van. Ton de Louw heeft toen foto’s gemaakt maar ik schoot er toen geen enkele. Vandaag ben ik hier met vrouw en kinderen. We zijn een paar daagjes naar België geweest waar we op de heenweg (4 mei) begraafplaats Margraten hebben bezocht. Op 5 mei zijn we bij toeval op begraafplaats Hotton terecht gekomen en vandaag, 7 mei, staan we dan op Henri-Chapelle.

Mijn kinderen beginnen nu vragen te stellen zoals; wie ligt hier, en hier, en hier… Op dat moment besef je pas dat het hier om mensen gaat. De witte paaltjes zijn indrukwekkend, maar het feit dat er écht meer dan 7.000 mensen liggen, geeft een bijzonder gevoel. Je gaat dan ook meteen denken over de redenen waarom die mensen hier liggen. Zo ver van huis, zo alleen en zo veel….

De lucht trekt weer eens dicht. Weer miezer…

Klik hier voor algemene informatie over begraafplaats Henri-Chapelle
© 2010 - Tino Dam - Stichting Missing In Action (M.I.A.), Nederland.