Jurgen Uffink - vrijwilliger Stichting Missing In Action (MIA), Nederland.

 

Als geboren Arnhemmer en getogen Oosterbeeker is het haast onmogelijk om niets te weten over de slag om Arnhem.

De verhalen van mijn oma over het bezette Nederland hebben altijd grote indruk op mij gemaakt. Zij vertelde hoe ze van Amsterdam naar Friesland fietste voor beter eten en hoe ze mijn opa leerde kennen die geëvacueerd was uit Oosterbeek wegens de slag om Arnhem. Ze vertelde ook over de ravage en puinhopen bij haar terugkeer naar Oosterbeek en hoeveel indruk dat bij haar had achtergelaten.

De slag om Arnhem heeft mij persoonlijk altijd zeer geïnteresseerd, voornamelijk om het feit dat dit alles zich in mijn eigen “achtertuin” had afgespeeld. Als klein jochie was ik al een buitenmens en dus vaak te vinden in de bossen en op de akkers van Oosterbeek, op zoek naar de achtergebleven sporen van Operatie Market Garden. Dit altijd zonder detector aangezien dat verboden is in die omgeving. Er kwam dus altijd veel geduld, geluk en onderzoek bij mijn uitstapjes kijken.

Tijdens de jaarlijkse septemberherdenkingen op de Airbone begraafplaats legde ik als basisschoolleerling altijd bloemen. De tekst “Only Known To God” was een zin die op velen stenen stond. De betekenis van deze zin is mij in loop der jaren steeds meer gaan intrigeren. Hoeveel soldaten van rond mijn leeftijd zijn er gesneuveld voor de bevrijding Nederland en hoeveel er nog steeds vermist? Deze soldaten verdienen een normale en respectvolle ter aarde stelling. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit of het gaat om “vriend” of “vijand”. Naar mijn mening hebben zij allemaal recht op een normaal in plaats van een in ‘The heat of action” snel gegraven geïsoleerd vergeten graf.

Na wat speurwerk op het internet kwam ik al snel bij de stichting terecht. Ik aarzelde niet om contact op te nemen en te kijken of ik een bijdrage kon leveren bij het opsporen van de nog altijd vermiste soldaten. Na een ontmoeting met Tino Dam, de voorzitter van Stichting Missing In Action (MIA) op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek, ben ik als vrijwilliger bij de stichting gekomen. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren om vermiste soldaten terug te vinden.

~Lest Never Forget~

Jurgen Uffink, 2011
Vrijwilliger Stichting Missing In Action (MIA), Nederland.