tino dam profielfoto

 

Het zoeken met de metaaldetector naar resten en sporen uit de Tweede Wereldoorlog deed ik al in mijn jeugd. Ik had toen niet het besef dat er op menselijke resten zou kunnen worden gestuit. Eigenlijk heb ik er nooit zo bij nagedacht en had ik simpelweg niet de kennis die ik nu heb. Internet was er niet en de krant was voor mij weinig interessant.

Nietsvermoedend zoeken in de bossen van Arnhem en de tuinen van het Oosterbeekse Airborne Museum was toen niet ongebruikelijk. Vandaag de dag is dat wel anders! Arnhem, Oosterbeek (Renkum), Nijmegen en meer gemeenten binnen Nederland hebben een detectorverbod. Deze zijn vaak opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De boetes kunnen in de duizenden Euro’s lopen, waarbij de detector zonder pardon in beslag kan worden genomen. Ik heb voor al deze regels wel begrip. De gaten en kuilen die wij zien in de bossen zijn een aanslag op de natuur. Voornamelijk lijkt die schade te worden veroorzaakt door “schatzoekers”, zonder respect voor natuur en andermans eigendommen.

Na jaren zoeken werd het tijd voor serieuzer werk. Begin 2007 werd er serieus gepraat over de oprichting van een stichting. Een plan werd gemaakt waarbij alle leden dezelfde ideeën hadden over de noodzaak en het nut van Stichting Missing In Action (MIA).

Er zijn maar weinig instanties en personen die zich bezig lijken te houden met vermiste Tweede Wereldoorlog soldaten, zeker op het gebied van grondpersoneel. Op luchtvaartgebied zijn er wel een groot aantal organisaties actief, maar vliegtuigberging valt niet binnen ons doel. Derhalve is de stichting is voor mij persoonlijk méér dan alleen een interessante bezigheid. De mensen, want daar spreken we nog altijd over, thuis proberen te brengen is een echt doel geworden. De hereniging met familie en een waardige laatste rustplaats is wat ik deze mensen gun en daarbij maakt nationaliteit niet uit.

Tino Dam, 2008
Voorzitter Stichting Missing In Action (MIA), Nederland.


Sinds april 2018 is Tino Dam een officieel Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) vrijwilliger.
Onderstaande insigne heeft hij gekregen tijdens een van de DPAA en Stichting Missing In Action (MIA) gezamelijke inspanningen een vermiste soldaat thuis te krijgen.

Stichting Missing In Action (MIA) DPAA vrijwilligers Insigne.