Bart van der Sterren - vrijwilliger Stichting Missing In Action (MIA), Nederland.

 

De interesse in de Tweede Wereldoorlog heb ik al sinds mijn jeugd. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader 3 dikke boeken over de Tweede Wereldoorlog in de boekenkast had staan. Heel vaak heb ik deze boeken doorgebladerd. Tevens heb ik een dagboek van mijn tante mogen lezen, waarin zij de oorlogsjaren in Venlo beschrijft en haar reis naar haar onderduikadres in Bolsward. Het boek bevatte originele documenten uit de oorlogstijd, wat ik heel interessant vond.

In mijn jeugd heb ik ook diverse keren met mijn ouders de militaire begraafplaats in Margraten bezocht. Toen in 2008 in een lokale krant geschreven stond dat het weer mogelijk was om een graf te adopteren op de begraafplaats, hoefde ik me dan ook niet te bedenken. Ik adopteerde het graf van PFC. Hans Bergmayr. Enige tijd later was het ook mogelijk om een naam op de "muur van de vermisten" te adopteren. Ik adopteerde de naam Cliffe H. Wolfe. Ik wilde van beide soldaten weten, wat waren dit voor jongens, waar waren ze gesneuveld of vermist, was er nog familie enz. enz. Uit documenten afkomstig uit Amerika, bleek dat Cliffe H. Wolfe vermist was tijdens de slag in het Hürtgenwald. In de stukken zat een situatietekening die de kapitein van Cliffe had getekend waarop hij aangeeft waar hij gesneuveld en begraven zou zijn.

Aangezien ikzelf woonachtig ben in Zuid-Limburg, en het Hürtgenwald ongeveer een uurtje rijden is, begon ik mijn zoektocht naar deze vermiste soldaat. Zodoende ben ik in aanraking gekomen met de Nederlandse Stichting Missing In Action (MIA).

Ik ben geboren in 1966 en heb twee jongens van 20 en 17 jaar. Ieder keer als ik de begraafplaats in Margraten bezoek en een bloemetje leg bij "mijn" soldaten, denk ik dit waren twee jonge mannen die voor onze vrijheid meer dan 70 jaar geleden gevochten hebben, zij, en alle anderen die hun leven gegeven hebben en die nog steeds vermist worden mogen nooit vergeten worden!!

Bart van der Sterren, 2016
Vrijwilliger Stichting Missing In Action (MIA), Nederland.


Sinds april 2018 is Bart van der Sterren een officieel Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) vrijwilliger.
Onderstaande insigne heeft hij gekregen tijdens een van de DPAA en Stichting Missing In Action (MIA) gezamelijke inspanningen een vermiste soldaat thuis te krijgen.

Stichting Missing In Action (MIA) DPAA vrijwilligers insigne.